Nieuws

 

In het nieuws
2 jaar coalitie

Fragment uit het artikel "Halverwege de raad" van het Brabants Dagblad, zaterdag 14 april 2012

GEMEENTE Boekel

De coalitie in Boekel is na twee jaar regeren een hecht blok. De DOP, GBV en gedoogsteuner Boekels Welzijn houden elkaar stevig in het zadel.

Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat het CDA in Boekel niet meer de grootste partij is en geen onderdeel uitmaakt van de coalitie. En dat heeft alles te maken met de komst van de VVD. De stemmen moesten bij de ver­kiezingen in 2010 over meer partijen verdeeld worden, en vooral het CDA werd daar de dupe van. De VVD snoepte twee zetels van de andere partijen af. Nu, halverwege, heeft de coalitie een slag gemaakt in het ‘groener’ maken van de gemeente. Er lijkt duidelijk een linkse, groene wind te waaien.

Zo werden de erfbeplantingsregels aan­gescherpt, maakt Boekel beleid voor een ‘ vitaal’ buitengebied nu veel agrari­ers stoppen en maakte de coalitie ruimte voor groei van landschapspark Voskuilenheuvel. DOP lijkt met het binnenhalen van Ted van de Loo als wethouder, een ervaren bestuurder van buitenaf, verder een goede zet gedaan te hebben. Halverwege de rit zijn er nog geen haarscheurtjes te ontdekken in de coalitie. Het lukt het CDA en nieuwko­mer VVD niet om een wig te drijven tussen de coalitiepartijen. Boekels Wel­zijn, die geen wethouder leverde, stemt als het erop aankomt, keurig mee met de DOP en GBV. Deze coalitie lijkt mak­kelijk de eindstreep te halen.