Ecodorp Boekel -2

 

Ecodorp opnieuw populair

Amsterdam - Meer Nederlanders willen ecodorpen bouwen. In Boekel, in Bergen, maar ook in Groningen en Friesland overwegen groepen mensen zonder aannemers hun eigen Utopia te ontwikkelen.


 Laatst gewijzigd:18-09-2014 07:48  |  Thomas van Belzen  | 

Bron: website Cobouw

Huizen in de vorm van een bloemblad. Een boomhuttenhotel. Een gigantische tuin waar de bewoners hun eigen voedsel kweken. Een vernuftig drinkwatersysteem: Ecodorpen zijn in trek. De vraag neemt toe, constateert Kyra Kuitert van de Vereniging Ecodorp: “Op dit moment zijn er ideeën voor ruim twintig projecten.”

Het ene ecodorp is het andere niet. Meestal bouwen toekomstige bewoners de dorpen zelf en gebruiken ze afvalstromen of bouwmaterialen die rechtstreeks uit de natuur komen. Zo denken ze in Boekel aan woningen van hout en hennep met een fundering van schuimglas, een afvalproduct van de glasindustrie. Bovendien willen ze oude corporatiedeuren toepassen.

Het is niet de eerste keer dat het ecodorp in ons land aan populariteit wint. Tien, vijftien jaar geleden waren er ook plannen in het hele land. Veel daarvan gingen echter uit als een nachtkaars. Vooral het vinden van geschikte locaties bleek lastig.

In Europa zijn er naar schatting 4000 ecodorpen waarin de bewoners werken, wasmachines delen of hun spirituele behoeften kunnen stillen. Kuitert hoopt dat Nederland er de komende jaren een aantal rijker wordt. Ze heeft wel de indruk dat gemeenten er nu echt voor openstaan.

Anders

In Boekel is dat zeker zo. Wethouder Ted van de Loo is blij met het initiatief. “Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe bouwmethoden. Het moet gewoon anders. Het sluit ook aan bij onze ambities voor duurzaamheid.” Inwoners van Boekel zaten aanvankelijk niet te wachten op het afwijkende bouwplan. Nu is het merendeel juist enthousiast, signaleert Van de Loo. Ook in politiek Den Haag is er enthousiasme: het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft de plannenmakers ruimte om af te wijken van het Bouwbesluit. Zo hoeven de amateurbouwers zich niet te houden aan de daglichtnorm en de minimale hoogten van deuren en plafonds.

Hoewel ecodorpers bereid zijn de handen zelf uit de mouwen te steken, bieden ecodorpen ook aannemers kansen. Kuitert: “Ontwikkelaars en aannemers moeten niet bang zijn voor dit soort ontwikkelingen. Een eigen huis bouwen doe je niet zomaar even, daar heb je de vakwereld bij nodig. Mijn boodschap aan aannemers? Probeer er iets van te leren. Steek je nek eens uit.”